ЯК НЕ ТРИГЕРНУТИСЯ «НОВИМ РОКОМ» ПІД ЧАС ВІЙНИ❓

В умовах воєнного конфлікту, усіма нами улюблені новорічні свята можуть стати випробуванням для психічного здоровʼя багатьох українців. І щасливі спогади про фейверки, ялинку і куранти на центральній площі рідного міста у мирні часи далеко не у всіх відгукнуться приємною ностальгією. Адже зараз все інакше, — «Який Новий Рік?!» А пісні в супермаркетах про «Happy New Year» і «Last Christmas», декоративні ялинки з блискучими іграшками на полицях магазинів можуть зіграти злий жарт з Вашим внутрішнім станом. Бо це тригер (нагадування) про «Зараз — все НЕ ТАК». І якщо впізнали в цьому описі себе, ловіть лайфхаки що з цим робити аби не поранитися об святкові «тригери» та зберігти власне ментальне здоров’я.

 

✔️ Лайфхак перший.

ВІДЧЕПІТЬСЯ ВІД СЕБЕ НА НОВИЙ РІК.

Так, Вам не почулося. Бо як ми звикли: «Грудень! Треба терміново кудись бігти: прикрашати ялинку, встигнути все купити, настругати олівʼє, зробити генерлку (бо «У Новий рік треба увійти з чистотою»), все організувати, підвести підсумки року, всім подзвонити і відправити листівки в Вайбері і близьким, і дальнім родичам і. т. д. » Багато для кого така гонка була стресом і в мирний час, та що казати про зараз? Зрозумійте вірно: ми не призиваємо Вас відмовитися від свята ПОВНІСТЮ, якщо Вам цього свята ХОЧЕТСЯ. Просто спробуйте встановити для себе реалістичні очікування від святкування, не покладаючи на себе надмірного тиску. Хочете святкувати в піжамі? Святкуйте в піжамі. Не хочете стругати олівʼє — купіть його в кулінарному відділі супермаркету. А генералка до січня від Вас нікуди не сбіжить! Нудотно згадувати 2023 рік бо волосся на голові ворушиться? Забудьте про «підсумки року» і просто ВІДПОЧИНЬТЕ. А привітайте тільки найближчий круг дорогих Вам людей. Якщо ХОЧЕТСЯ — МОЖНА радіти, відмічати, проводжати та зустрічати, але без попереднього виснажливого навантаження. Святкувати зараз Новий Рік — нормально. НЕ святкувати — також нормально.

 

✔️ Лайфхак другий.

ЗАЛИШТЕ СОБІ ДЕЯКІ КОМФОРТНІ СВЯТКОВІ РИТУАЛИ.

І ні, це не суперечить першому пункту, бо ключове слово тут — КОМФОРТНІ. Тобто ті, які не стануть для Вас негативними тригерами, а навпаки нададуть відчуття безпеки, стабільності та комфорту: солоденьке какао, улюблені фільми, музика, затишний светрик зі сніговіком, новорічна кулька на дверній ручці, тощо. Замість того, щоб намагатися створити «ідеальне свято» або «ідеальну атмосферу» концентруйтеся на дрібницях.

 

✔️ Лайфхак третій.

ПРИПИНІТЬ ДИВИТИСЯ ПРОГНОЗИ НА 2024 РІК.

Від тарологів, астрологів, нумерологів та політологів. Ви не проконтролюєте цим майбутнє, Ви не знайдете там бажану підтримку, стабільність та безпеку. А ось свою менталку можете загнати остаточно, накрутив себе різними «страшилками», — вони наразі популярні,  а «набоятися» за ці два роки Ви і без того вже встигли достатньо, чи не так?

 

Ці рекомендації — загальні. І зрозуміло, що всі ми проживаємо цю ситуацію по-різному і Ви можете знаходити власні способи адаптації до новорічних свят у нинішній важкий період, головне — пам’ятайте, що Ви маєте на них право.

З Любовʼю та Повагою,

практичний психолог, Марія Бондаренко.

0 ответы

Ответить

Хотите присоединиться к обсуждению?
Не стесняйтесь вносить свой вклад!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *